Zuckerberg’in enteresan teorileri var. Mesela 2008’de gerçekleşen Web2.0 Summit’indeki idiasına göre her sene iki kat daha fazla paylaşımda bulunacakmışız. Bu da elbette daha fazla Facebook, aplikasyon kullanacağımıza ve ekosistemin bir parçası olacağımıza işaret ediyormuş.
Bu iddia New York Times yazarlarından Saul Hansell tarafından hemen Zuckerberg’in Kanunu olarak isimlendirilip şenliklerle kutlanmıştı.
Ve garip bir şekilde Intel’in kurucu ortağı Gordon Moore’un 1965 yılında seri üretim çiplerinin ve dolayısıyla bilgisayarların kapasitesinin her yıl ikiye katlanacağı iddiasıyla eş değer tutulmuştu.
Aslında garip olan teorinin sorgulanmadan ciddiye alınması değil, bir sektörün iş modelini destekler bir teori olarak algılanması ve şenliklerle kutlanması.
Ama elbette Zuckerberg’in gelir modeli kaygılı kanunlarından başka kanunların da varlığından haberdar olanlar var. Mesela Ad Age yazarlarından Simon Dumenco biri Zuckerberg’e Azalan Verimler Kanunu’ndan bahsetsin demiş. Ama sanırım gerek kalmayacak. Comscore’un Mayıs ayında yayınladığı rapora göre Facebook’un ABD’de tekil kullanıcı sayısı 2010 senesinde %89, bu sene %5 artış göstermiş. Ve Facebook’a üye olan anne babaların genç kullanıcıları niş sosyal ağları tercih etmeye yönlendirdiğini de göz ardı etmeyelim.
Azalan Verimler Kanunu’nu ciddiye almayanlara da ortalama dikkat aralığından bahsedelim. Associated Press’in 16 Mayıs 2012’de yayınladığı araştırmaya göre ortalama dikkat aralığımız 8 saniye ve bu bir balığın dikkat aralığından 1 saniye daha az.
Sizce bu 8 saniyelik dikkat kime yönlendirilir? Üstelik de rakipler veya alternatifler dizi ve haber değil direkt ilgi duyduğu arkadaşlarıysa..
Size Facebook Fan Sayfası, daha fazla takipçi, kampanya lazım derken…
Kaynaklar:
What Took Us All So Long to Figure Out the Fatal Flaw in Zuckerberg’s Law?
iOS 6 Facebook integration: A frictionless sharing nightmare